středa 11. listopadu 2015

Borůvkové knedlíky / Blueberry dumplings


Babička je tisíce mil daleko, tak jsem si musela tuto dobrotu ukuchtit sama. No, na to že jsem je dělala poprvé se mi povedly :-) 

Grandma is thousands miles away, so I had to cook this delicacy by myself. Well, they are so good in that fact I cooked it for the first time :-) 



INGREDIENCE INGREDIENTS


- 500g polohrubé mouky / wondra flour
- 1 lžíce cukru / spoon of sugar
- 20g droždí / yeast
- 400ml mléka / milk
- 1 žloutek / yolk
- špetka soli / pinch of salt
- 300g ovoce/ fruits


NÁVOD / INSTRUCTIONS

1.) Mouku dejte do mísy a udělejte do ní důlek. 
     Put the flour into a bowl and make a dent in it

2.) Do důlku v mouce nasypte lžíci cukru, nalijte trochu vlažného mléka, rozhdrobte 
     droždí a zaprašte lžící mouky. 
      Into the dent in flour put spoon of sugar, pour a little warm milk, yeast and sprinkle
     with flour on the top.

3.) Přikryjte utěrkou a v teple nechte vzejít kvásek. 
     Cover the bowl with a cloth and leave in a warm to leaven come up.

4.) Když je kvásek nakynutý přidejte zbytek mléka, špetku soli a žloutek. 
     When the yeast leavening add the milk, a pinch of salt and egg yolk.

5.) Vařečkou nebo hnětacím šlehačem zpracujte těsto - na dotek pružné, takřka 
     nelepí a je hebké
     Use a wooden spoon or whisk - the right dough has to be flexible on touch, almost not
     sticky and soft.

6.) Přikryjte místu s těstem utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout. 
     Cover the bowl again with a cloth and leave in a warm for another 30 minutes.

7.) Nakynuté těsto rukama propracujte a vyválejte 7mm silný plát. 
     The dough roll on 7mm thick sheet.

8.) Nakrájejte čtverce 5x5cm a na každý z nich dejte ovoce. 
     Cut into squares 5x5cm and give fruit on each of them.

9.) Vytvořte kuličky. 
     Create beads.

10.) Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Když voda vře, stáhněte plamen, aby jen
       probublávala.
       In a large pot bring water to a boil. When the water boils, download flame that just 
       bubbled.

11.) Vložte knedlíky do hrnce. Vařte 8 minut (z každé strany 4 minuty). 
       Put the dumplings into the pot. Cook for 8 minutes (on each side 4 minutes).

12.) Po vyndání knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. 
       After taking out the dumplings pierce them with skewers, that steam can go out and
       dumplings won´t be shrinked.

13.) Hotové knedlíky podávané posypané tvarohem, moučkovým cukrem, šlehačkou či
       smetanou. Další možností je - polít knedlíky omáčkou. 
       Serve dumplings topped with powdered sugar, whipped cream or sour cream.                    Another possibility is - dumplings fruit sauce. 

Žádné komentáře:

Okomentovat