Babička je tisíce mil daleko, tak jsem si musela tuto dobrotu ukuchtit sama. No, na to že jsem je dělala poprvé se mi povedly :-)
Grandma is thousands miles away, so I had to cook this delicacy by myself. Well, they are so good in that fact I cooked it for the first time :-)
INGREDIENCE / INGREDIENTS
- 500g polohrubé mouky / wondra flour
- 1 lžíce cukru / spoon of sugar
- 20g droždí / yeast
- 400ml mléka / milk
- 1 žloutek / yolk
- špetka soli / pinch of salt
- 300g ovoce/ fruits
NÁVOD / INSTRUCTIONS
1.) Mouku dejte do mísy a udělejte do ní důlek.
Put the flour into a bowl and make a dent in it
2.) Do důlku v mouce nasypte lžíci cukru, nalijte trochu vlažného mléka, rozhdrobte
droždí a zaprašte lžící mouky.
Into the dent in flour put spoon of sugar, pour a little warm milk, yeast and sprinkle
with flour on the top.
3.) Přikryjte utěrkou a v teple nechte vzejít kvásek.
Cover the bowl with a cloth and leave in a warm to leaven come up.
4.) Když je kvásek nakynutý přidejte zbytek mléka, špetku soli a žloutek.
When the yeast leavening add the milk, a pinch of salt and egg yolk.
5.) Vařečkou nebo hnětacím šlehačem zpracujte těsto - na dotek pružné, takřka
nelepí a je hebké.
Use a wooden spoon or whisk - the right dough has to be flexible on touch, almost not
sticky and soft.
6.) Přikryjte místu s těstem utěrkou a nechte dalších 30 minut kynout.
Cover the bowl again with a cloth and leave in a warm for another 30 minutes.
7.) Nakynuté těsto rukama propracujte a vyválejte 7mm silný plát.
The dough roll on 7mm thick sheet.
8.) Nakrájejte čtverce 5x5cm a na každý z nich dejte ovoce.
Cut into squares 5x5cm and give fruit on each of them.
9.) Vytvořte kuličky.
Create beads.
10.) Ve velkém hrnci přiveďte vodu k varu. Když voda vře, stáhněte plamen, aby jen
probublávala.
In a large pot bring water to a boil. When the water boils, download flame that just
bubbled.
11.) Vložte knedlíky do hrnce. Vařte 8 minut (z každé strany 4 minuty).
Put the dumplings into the pot. Cook for 8 minutes (on each side 4 minutes).
12.) Po vyndání knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se.
After taking out the dumplings pierce them with skewers, that steam can go out and
dumplings won´t be shrinked.
13.) Hotové knedlíky podávané posypané tvarohem, moučkovým cukrem, šlehačkou či
smetanou. Další možností je - polít knedlíky omáčkou.
Serve dumplings topped with powdered sugar, whipped cream or sour cream. Another possibility is - dumplings fruit sauce.
Žádné komentáře:
Okomentovat